Fel film för Daft Punk?

Daft Punk är snart aktuella med soundtracket till nyinspelningen av Tron; en film från 1982 om en kille som sugs in i sin dator och kommer till en annan värld. Jag har själv inte sett originalfilmen men jag minns tydligt affischerna och merchandisen runt omkring, så jag tycker mig ändå ha en god bild av filmens formspråk: Blå laserstrålar, en hjälte klädd i neon, och så vidare… Kort sagt, en estetik som idag känns kitschigt retro och som påminner inte så lite om de videos som medföljde flera av låtarna på Daft Punks album ”Discovery” från 2001.

Fredrik Strage berättar i senaste DN På Stan hur peppad han är inför den franska duons första studiorelease på fyra år. Själv kan jag inte låta bli att känna mig kluven. Visst ska det bli roligt att höra nytt material från männen som skapat oemotståndligheter som ”Around the world”, ”One more time” och ”Harder, better, faster, stronger”. Men är det verkligen just ett soundtrack till Tron jag helst vill ha? Känns inte det lite väl… förutsägbart? Lite väl bekvämt? Lite som om man skulle göra en klämkäck musikal om romantiska förvecklingar i den grekiska övärlden och sedan fylla soundtracket med ABBA-låtar? Enligt min erfarenhet blir resultatet oftast mer spännande när det uppstår en friktion mellan form och innehåll.

Så jag tänker fortsätta hålla tummarna för att nästa livstecken från Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter ska hålla samma nivå som deras två första studioalbum. Men i hemlighet kommer jag nog att önska att de hade varit på gång med soundtracket till en ny westernfilm eller en dokumentär om rullstensåsar.

Staffan Rislund Törner

DN PåStan film

Staffan på lastfm

3 reaktioner till “Fel film för Daft Punk?”

  1. Nice, Daft Punk har yngste tonåringen lyssnat på och haft dem som skärmsläckare. Nu måste jag ju lyssna lite längre än de fem sekunder jag hittills gjort. Hade ingen aning om att de gjort soundtrack..kul, alltid längtat efter en dokumentär om rullstensåsar..:-)

  2. Jag tycker det är jättebra att de gör soundtrack till Tron, det finns få som är så lämpade som de att göra det. Det är bra också för att de blir ännu större, de når ju ut till ännu fler än de som redan lyssnar. Du har fel i vilka låtar och album som är bäst också, men du kanske inte har lyssnat på dem så mycket. För mig så är Discovery bäst, sedan Human After All. Homework kommer inte ens i närheten.
    Tänk dig att höra Daft Punk i surround i en biosalong!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.