Världens bästa poplåt

Det sägs att Michael Jackson var kungen av pop och att nu när han är borta är drottningen Madonna ensam kvar på tronen. Något de hade gemensamt (liksom deras efterföljare) var det visuella: dans och show. Och det är inget fel i det. Detta kallar vi pop och om hitlåtarna lades på rad skulle de räcka flera varv runt jorden. Men om man följer denna radda inser man snart att något offrats längs vägen. Det som gäller idag är massiv marknadsföring och kader av låtskrivare, med ett syfte: att tjäna pengar. Artisten måste upp på scen och leverera oavsett hur det står till med själslivet. Michael Jacksons öde pumpas ut av kvällstidningarna vecka efter vecka. Och hur mycket av det som skrivs handlar om hans poplåtar? När Madonna är på tapeten handlar det om hennes utseende, att hon river av en fantastisk show och att hon är en lysande och stenhård affärskvinna. Men låtarna då? Jo, visst finns de där, men är de så himla bra, egentligen?

Vad vill jag nu säga med det här undrar du kanske? Skulle det inte handla om världens bästa poplåt? Vi kommer dit. Låt oss först konstatera att pop kan vara dans, show och penninghunger. Men pop kan vara något annat också. Det kan vara låtar. Bara låtarna och inget annat. Inget lull, lull. Ingen attityd. En välskriven låt och en röst med karaktär och känsla. Det finns låtskrivarfabriker och det finns låtskrivare. Det finns dansare som kan sjunga och de finns de som kan sjunga. Och nu kommer jag till kvinnan som jag utan att tveka placerar på poptronen: Carole King. Här har vi en kvinna som skrev låtar som, I feel the earth move, Will You Love me tomorrow och (You make me feel Like) a natural woman. Fantastiska låtar som vi alla hört någon gång. Inspelade av otaliga artister. Och. Nu kommer den. Världens bästa poplåt: You’ve got a friend.

Va!? Den gamla låten! säger du kanske. Jepp, säger jag. Just den gamla poplåten.

Nämnda låtar var alla med på plattan Tapestry som kom 1971. You’ve got a friend handlar om vänskap och att finnas där, ingen kärlekslåt i traditionell mening, men allmängiltig och genial. Det är stillsamt. Känsligt. Och vackert. Här finns inga dansare, ingen show. Och det behövs inte. Hennes röst har karaktär och den bär. Visst finns det de som sjunger bättre, men när King 1998 kör låten tillsammans med Céline Dion med flera världsberömda sångerskor, vill i alla fall jag att alla utom Carole skall hålla tyst. Jag ser på ett annat klipp och får för mig att hon helst skulle befinna sig någon annanstans, men hon stannar hos oss, med den lite hesa rösten, det sneda leendet och You’ve got a friend.

När Carole King i en live-upptagning från The Carnegie Hall Concert tar in James Taylor på scen stiger publikjublet. Inte för att det är Taylor, inbillar jag mig, utan för att publiken vet att nu kommer den. Och hon presenterar låten så här: ”Vi tänkte spela en liten låt för er”, så lägger hon till, ”kanske snarare en stor låt”. Och jag håller med, det är en stor låt. Det är världens bästa poplåt.

Axel Lindeberg


Lite fakta (källa wikipedia och tidningen Rolling Stones The 500 greatest albums of all time):

Tapestry befann sig på listorna i sex år, sålde över tio miljoner album i USA och 22 miljoner i hela världen. Albumet prisades med bland annat följande Grammys: Årets album, Bästa sångerska, och årets bästa låt – You’ve got a friend.

Tapestry blev det mest säljande solo popalbum någonsin och förblev så tills Michael Jacksons Thriller släpptes.

När Rolling Stone lät 273 artister, kritiker och skivbolagsfolk lista de femhundra bästa albumen genom tiderna kom Beatles St Peppers Lonely Hearts Club band på första plats. Michael Jacksons Thriller kom på plats 20. Carole Kings Tapestry kom på 36:plats. Enda kvinnliga artist som kom före henne var Joni Mitchells Blue (30). Madonna kom först på 234:e plats med Like a prayer. Carole King var en av de 273 som hade rösträtt. Om Madonna fick rösta framgår inte.

Neil Sedaka skrev ”Oh! Carol” inspirerad av Carole King. Carole skrev ”Oh! Neil” som svar. Den senare finns inte med i min vispopsbok.

Michel Jackson spelade (likt många andra) in en cover av You’ve got a friend 1971.

James Taylor låg etta med You’ve got a friend redan innan Carole, men blev bortpetad av henne.

Författare: Axel

Axel Lindeberg är låtskrivare, sångare och gitarrist. Han har bland annat gjort en julkalender med en ny jullåt i varje lucka, skrivit en rockopera med namnet Rännstensblues, spelat gammal hederlig rock'n'roll och hyllat sommaren i sommarvisor.

6 reaktioner till “Världens bästa poplåt”

  1. Men vänta lite här Axel. Det låter nästan som att du tycker att en låt är mer ”äkta” bara för att den skrivs på akustisk gitarr av en osminkad trebarnsmamma utan PR-agent. Det kan väl ändå inte stämma?

  2. Bra val och väl underbyggt! Om jag skulle välja världen bästa poplåt (så svårt att det nog skulle krävas tortyr) blev det nog God only knows med Beach Boys. Om Gud spelade fyrhändigt med Bach spelade han säkert lyr-bas med Brian Wilson. Liksom hos Bach förekommer här kontrapunktering och stycket får ett alldeles tidlöst uttryck. http://open.spotify.com/track/0xb6220jAyOgKwukn1VxZ8

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.