Tjejen på Pub 19

Det var väl tre-fyra år sedan nu men jag minns fortfarande hur de såg ut: Två tjejer i övre tonåren. Korthåriga, kanske någon piercing i en näsvinge, en tatuering eller så. Vita linnen. En sångerska som kunde röra sig övertygande bakom mikrofonen på en trång restaurangscen. Hade jag varit några år yngre hade jag säkert tyckt att de var snygga, nu väckte de snarast mina faderskänslor.

Av deras musik kommer jag däremot knappt ihåg någonting. Jag tror att de spelade eget material och jag minns inte att de störde mig, så jag antar att de fick mitt ljumma godkännande. Men jag var inte där för musiken utan för att dricka öl och prata.

…Tills något hände som på ett ögonblick sög min uppmärksamhet bort från samtalet kring bordet:

Låten hon sjöng. Jag kände igen den. Moneybrother. Hade avfärdat honom som ”för mycket Springsteen” ett par år tidigare även om jag hade gillat delar av ”Blood Panic”. Men jag hade aldrig reagerat såhär starkt på något på skivan. Nu var musiken inne i bröstet på mig, grävde runt och klämde, kramade och släppte efter, kramade och släppte efter… Som hon sjöng! Som hon lyste! Hennes sårbara kvidanden:
– Do you love me? Do you love me? Or did the wine intensify your feelings, made it all seem right?..

Jag hade ingen aning om vem hon var då, och jag vet det inte idag. Jag hoppas i alla fall att hon fortsatte att sjunga. Fler skulle behöva höra hennes röst.

Moneybrother har jag väl i viss mån omvärderat sedan den där kvällen. I alla fall hans debutalbum från vilket låten ”Feelings, getting stronger in the dark” är hämtad. Idag kan jag uppskatta hans grabbiga soulpop och Springsteeninfluenserna har jag lärt mig att leva med. Men i närheten av tjejen på Pub 19, kommer han aldrig.

Staffan Rislund Törner

www.lastfm.se/user/staffanrislund

3 reaktioner till “Tjejen på Pub 19”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.