Sparklehorseeffekten

Du har säkert hört talas om den så kallade Mozarteffekten; att en inneboende egenskap i Mozarts musik får kor att producera mer mjölk, skolbarn att lära sig språk snabbare och alla oss andra att helt enkelt bli smartare.

Mozarts effekt på vår inlärningsförmåga, visuospatiala kapacitet, arbetsminne och mjölkproduktion har varit föremål för en hel del forskning. Utan att vara särskilt insatt i ämnet, skulle jag dock gissa att det mesta av denna forskning är keff. Att musik kan göra oss smartare är i mina ögon självklart. Att Mozart skulle vara den enda kompositör som does the trick faller däremot på sin egen orimlighet. Det forskningsstöd som påstås finnas för detta, har förmodligen mer med snobbism och okunnighet om modern musik att göra, än med vetenskaplig stringens.

Inte så att jag tror att man blir smartare av vilken musik som helst i vilka sammanhang som helst. Jag tror till exempel inte att gårdagens runtvandring bland Stockholms klädbutiker gjorde mig smartare, trots att allihopa spelade ”Thriller” på högsta volym. Snarare tvärtom. Men jag är fullständigt övertygad om att den som lyssnar koncentrerat på musik av en viss komplexitetsgrad övar sitt intellekt, och att den som utför denna övning ofta och under lång tid faktiskt blir smartare. Det är samma sak som att den som ofta ägnar sig åt att försöka förstå komplicerade litterära texter eller matematiska problem, tränar och därmed förbättrar sin intellektuella förmåga.

Aldrig blir det så tydligt att musiklyssnande faktiskt kan fungera som hjärngympa, som när man möter musik som man först inte gillar men av någon anledning fortsätter att lyssna på ändå. Som kanske väcker min nyfikenhet första gången jag hör den men som mest av allt känns otillgänglig, svår, konstig. Jag talar om skivor som ”The Dreaming” med Kate Bush, ”Astral Weeks” med Van Morrison, och ”Vivadixiesubmarinetransmissionplot” med Sparklehorse. Skivor som till en början höll mig på avstånd; framstod som oöverblickbara och fragmentariska för att, efter ett antal lyssningar, plötsligt smälta ihop till sammanhängande helheter som jag idag älskar fanatiskt.

Jag föreställer mig att det är i det där sammansmältningsögonblicket som det sker. Just när den röda tråden uppenbarar sig, bitarna faller på plats och det tänds en liten lampa över huvudet. Att det är då själva inlärningen befästs och man blir lite lite smartare än man var alldeles nyss.

Men, som sagt, jag tror att det krävs koncentration och jag tror att det krävs musik med ett visst mått av komplexitet. Att bara slölyssna eller att proppa öronen fulla med förutsägbar treackordspop gör knappast någon klokare. Däremot tror jag inte att det krävs att man lyssnar på just Mozart.

Staffan Rislund Törner

www.lastfm.se/user/staffanrislund

5 reaktioner till “Sparklehorseeffekten”

  1. Eller vänta! Nu har jag läst om din text och jag kanske inte håller med helt?! Tror du att musiken måste vara komplex för att man ska bli ”smartare”? Eller kan det vara så att om man bara lyssnat på komplex musik och sen lyssnar på tuggummipop så är det variationen som vidgar ens sinne?! Att ta in något nytt.

    Jag funderar också över om du tror att man också blir känslomässigt vidare, med tanke på att du skriver att du börjat ÄLSKA de skivor du skriver om, inte bara förstår dem bättre.
    /Lisbet

  2. Lisbet: Intressant tanke det där att det är variationen som höjer din IQ. Jag skulle gissa att det ligger en del i det.

    Jag tycker också att din andra punkt är intressant och jag tror definitivt att man kan öva upp sin sensitivitet och kanske t.o.m. bli ”känslomässigt vidare” som du skriver, med hjälp av musik.

  3. Musik berikar det vet man ju. Problemet för mig är att hitta spännande ny (och gammal)musik – jag är antagligen för lat utan lyssnar mest på mina gamla ”godingar”…

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.