Världens bästa poplåtar. Del 2.

Då var det dags att presentera de fem sista vinnarna i min alldeles privata popolympiad. Hur jag bar mig åt för att gallra bland alla guldkornen kan du läsa om i Världens bästa poplåtar – en programförklaring. Vilka de fem första låtarna var, avslöjade jag i Världens bästa poplåtar. Del 1.

Kite: My girl and I

Svävande synthmattor från åttiotalet… En spröd gitarrfigur som balanserar på kanten till avgrunden… Men den främsta orsaken till att Kite finns med på den här listan, stavas Nicklas Stenemo. Att lyssna på honom är att bevittna någon som med gasen i botten kör rakt in i en bergvägg. Så desperat låter han. Utan hans fulvackra bräkande hade ”My girl and I” bara varit en i och för sig fin men också ganska konventionell ballad; inte denna undersköna skapelse som gjord att blundande färdas bort med.

Återfinns lämpligast på EP:n ”Kite” (2008).

Lucy Street: Girl next door

Visst kan man göra sig löjlig över Lucy Street: Tre söta tjejer som sjunger tonårsromantiska texter till topplistepop som de inte har skrivit själva. Visst kan man fnysa om utstuderad kommersialism och skivbolagsprodukter och dra paralleller till ”Idol” och what not. Men håna i så fall Ronettes också. Håna Chiffons och Martha Reeves & The Vandellas, ja, avfärda all himmelsk lättviktspop som framförs av andra än dess kompositörer. I slutändan är det bara din förlust. För ”klockrent” är ett ord som uppfanns för att beskriva ”Girl next door”. Och eufori är den känsla jag fylls av när refrängen faller över mig som godisfärgade snöflingor.

Återfinns lämpligast på albumet ”Lucy Street” (2000).

Lesley Gore: Maybe I know

Ett av många skäl till att jag aldrig upphör att fascineras av popmusik är dess förmåga att luras. Vid en första anblick är ”Maybe I know” en trevlig, lättsam bagatell. Ett effektivt och tajt litet låtskrivarhantverk på två minuter och trettiosex sekunder, med en melodi som äter sig in i skallen på ett nästan enerverande sätt. Men inte så mycket mer. Förrän jag efter ett par lyssningar plötsligt och helt oväntat får värsta livsomvälvande upplevelsen. Stämsången i refrängen… Jag vet inte hur jag ska uttrycka det här men… den är så ljuvlig att jag dör. Jag menar allvar: När de två sångstämmorna faller isär, möts och sedan glider ifrån varandra på nytt… Jag begriper inte hur det är möjligt men det får mig att dö varje gång.

Återfinns lämpligast på albumet ”Girl Talk” (1964).

Primitives: Crash

Så fort jag hamnar i någon nördig diskussion om Den Perfekta Poplåten kommer jag att tänka på ”Crash”. Primitives må med rätta beskrivas som ett andra klassens Blondie som bara gjorde en minnesvärd låt. Men vilken låt! ”Crash” är extremt catchy gitarrpop utan ett gram dödkött. Musik man blir snygg av. Mördande cool träffar den mig som en hård vindstöt och smetar mig platt mot närmsta vägg. Gasen i botten, solen i ögonen och nedvevade rutor. Popperfektion i en liten ask.

Återfinns lämpligast på albumet ”Lovely” (1988).

Pulp: This is hardcore

Pulp var aldrig min grej. Hur mycket jag än obsessade kring många av de gitarrbaserade popgrupper som kom fram under början och mitten av nittiotalet, lyckades jag aldrig göra just Pulp till mina. Med ett stort undantag: Titellåten från skivan som blev början till slutet för Jarvis Cocker & Company, är så dramatisk, så full av dunkel dekadent atmosfär och blödande smärta att ett gammalt Bowiefan inte kan göra annat än gå ned i spagat. Längden (6.25) är viktig inte bara för att den understryker musikens episka karaktär. Den ger också låten utrymme att andas; växla mellan frenetiska attacker och passager av ljuvlig återhämtning. När den slutligen tonar bort är jag fullständigt emotionellt utmattad. Som om jag just överrumplats av häftig gråt eller vaknat ur en dröm utan att minnas mer än att något underbart och hemskt precis har hänt.

Återfinns lämpligast på albumet ”This Is Hardcore” (1998).

…Och det var allt. Tio omistliga låtar. Tio alldeles enastående fantastiska låtar. De tio bästa poplåtarna någonsin? Nja. Jag är den siste att förneka att det råder ett visst mått av godtycke över den här listan. Skulle jag göra om försöket att utnämna världens bästa poplåtar imorgon, blev resultatet med största sannolikhet ett annat. Skulle jag göra ytterligare ett försök om en vecka är jag säker på att listan skulle förändras ännu mer. Kort sagt: Vissa låtar betyder mer vissa dagar och mindre andra. Och det är nog så det ska vara. Hur kul det än är att lista sina favoritlåtar, favoritartister, favoritalbum, favoritspelningar och Gud vet vad mer, kan det nog vara bra att komma ihåg att musik egentligen aldrig låter sig inordnas i prydliga listor.

Spotify – Världens Bästa Poplåtar enligt Staffan

Staffan Rislund Törner

www.lastfm.se/user/staffanrislund

7 reaktioner till “Världens bästa poplåtar. Del 2.”

  1. Jag håller med – Pulps This is hardcore är ofattbart bra! Lyssna bara på introduktionen – otroligt stämningsskapande och så hans glidande, ganska gnälliga röst på det. Man fastnar!

  2. Underhållande läsning! Bra promo för låtarna dessutom. Om Don Draper någon gång skulle bli uppsagd har du ett nytt jobb. Ser fram emot en ny lista om en månad!

  3. Gör tummen upp för såväl Kite som för Primitives! Ja, Primitives kan möjligen nå min topp 10 också. Men det är så tajt, så tajt i topp… eh, 100 skulle jag vilja säga.

  4. Jamen, som jag sa sist, ditt språk är oerhört inspirerat, man förstår att du tycker det är kul att skriva om det här! (?)

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.