Hur man når framgång genom att göra usel musik.

Jag tror det var förra hösten SVT sände teve-serien ”Flight of the Concords”. Huvudpersonerna Bret McKenzie och Jemaine Clement spelar sig själva när de ska försöka etablera sin duo i New York och hitta en publik. Birollerna består av deras enda fan, den gifta, besatta, kvinnliga matematikprofessorn, Mel,  hängiven men lika korkad som de själva (spelad av Kristen Schaal), samt den hängivna agenten Murray, som också jobbar på Nya Zeelands konsulat (spelad av Rhys David). Musiken är urdålig men kul, små parodipärlor på smäktande soul, rap och funk. Det är  mycket underhållande att följa deras misslyckade kamp för att etablera sig.

De upptäcktes via You Tube, gjorde en radioserie hos BBC för att sedan spela in en serie hos HBO. Många undrade vad en amerikansk teve-kanal med succé–serier som The Sopranos, Six Feet Under,  Deadwood and Sex And The City tänkte egentligen. De kallar sig tidigare Nya Zeelands fjärde mest populära gitarrbaserade digi-bongo acapella-rap-funk-komedi-folkmusiks-duo. I Nya Zeeland menar man att det finns komediband som är både bättre och roligare. Men i låten “Hiphopopotamus vs the Rhymenocerous” så är de faktiskt lika smarta som de själva tror att de är. Men det är enligt min mening serien man ska se för att den smaklösa musiken riktigt ska komma till sin rätt.

Serien har gett duon flera utmärkelser och deras live-framträdanden har gett dem en världsomspännande kultstatus. Jag har skrattat och lidit med FOTC de första tolv avsnitten och det finns en andra säsong som sändes i januari 2009, men som inte hittat hit ännu. Den hade varit något nu när mörkret lägrar sig. Jag behöver skratta! Och jag kan inte låta bli att tänka på att det skulle vara roligt att se en svensk motsvarighet med ett kvinnligt band som aldrig kommer så långt som till scenen, utan repar i en sunkig lägenhet, dricker vin och syr egna glitterkläder och likt så många andra aldrig når fram utan livet händer under tiden! Jag vill spela den äldre, lite gråhåriga managern som kan lite ekonomi och försöker sälja in bandet på företagsevenemang utan framgång och när de till slut får ett gig är de för fulla för att genomföra det.
Hör av er Normal! Fast ni får fila på låtarna. De är inte tillräckligt dåliga ännu. 🙂

http://www.hbo.com/conchords/index.html

Lena

4 reaktioner till “Hur man når framgång genom att göra usel musik.”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.