Resa i Elektroland – en grekisk helkväll

Från det inre av Ryssland drar vi vidare till Medelhavet.
Redan de gamla grekerna… äh gamla och gamla förresten, det är snarare så att grekerna kan det här med god elektropop. Musikbolaget Conzoom Records har gett ut tre samlingar av ny elektropop, Electropop 1, 2 och 3,  och de grekiska bidragen till dessa tillhör de absoluta topparna.
Gemensamt kan sägas är att den grekiska elektropopen är mer soft, mer poppig och ganska olik den tyska, mer EBM-influerade traditionen. Den grekiska är genomgående mycket Medelhav och väldigt lite Ruhr. Det är varmt, mjukt och klirrigt, som en paraplydrink i solen. Så här i november är det behagliga tongångar som lovar sommar.

Det mest kända, om man nu kan använda det uttrycket, av de fyra grekiska elektrogrupper som jag tänker tipsa om är Marsheaux. Sophie och Marianthi är från Thessaloniki och de slog igenom med en cover på blippblopp-klassikern Popcorn. Det här med spännande covers har sedan blivit ett kännetecken för dem. When In Romes Promise, Lightning Seeds Pure, OMD:s She’s Leaving och New Orders Regret har alla Marsheauxifierats – med lyckat resultat.
Hittills har Marsheaux släppt tre album. Ebay Queen kom 2004, Peekaboo 2007 och i år var det dags för Lumineux Noir att se dagens ljus (!).
MySpace finns ett antal låtar, bland annat utmärkta singeln Breakthrough från Lumineux Noir. Och de två senaste albumen finns i sin helhet på Spotify.
Andra intressanta grekiska elektronamn väl värda att nämnas är Blue Birds Refuse To Fly, Mikro och Fotonovela. Blue Birds Refuse To Fly har två album som går hyfsat lätt att få tag på. Den ena, Anapteroma, går att skippa helt utan dåligt samvete. Men den andra, Xenomorph Angel från 2007, är ett mycket starkt album. Skillnaden är en sångerska Eva K, hon kom med till Xenomorph Angel och mycket förändrades. Titellåten är strålande, men finns bara i kortversion på Last.fm. På MySpace finns ytterligare fyra låtar. Xenomorph Angel har intressanta tendenser och det hade varit spännande att höra fortsättningen. Tyvärr har det varit väldigt tyst sedan 2007. Frågan är om de blå fåglarna fortfarande vägrar att flyga eller om trion helt enkelt har kraschlandat.

Mikro har en relativt lång karriär i Grekland, men har också en del material på engelska. För den som vill höra lite på grekiska kan det vara värt att lyssna på Se Trohia, exempelvis. Favoriten är annars Restart, som tyvärr inte finns tillgänglig på MySpace. Men väl på YouTube, utan video.

George och Nikos har ett skivbolag ihop, Undo Records, där Mikro och Marsheaux återfinns. Men de har också sedan förra sommaren också en grupp ihop, Fotonovela, vars debutalbum kom i år med titeln Mistakes Are Good. Här finns flera bra spår, exempelvis Wrong Is Right. Albumet finns på Spotify och på iTunes exempelvis. Och duetten med Marsheaux finns – utan video – på YouTube.

Olof

Två snabba synthtips:
Mr Jones Machine – Augustiljus
Första albumet var på engelska. Det andra på svenska – och betydligt bättre. Det här är en verklig pärla, i vackert augustiljus ackompanjerat av Stjärnornas musik.

Arvid – Hur kunde jag låta det ske?
Med en aura av Ratata kommer Arvid bara in och tar för sig.