Staffan

E-post: staffan@poplatar.se

Som du kanske har sett undertecknar jag alla mina inlägg här på bloggen både med mitt namn och med en länk. Länken går till min sida på last.fm där jag registrerade mig för drygt två år sedan. Last.fm är, för dig som inte vet, ett musiknördarnas paradis där man kan hålla koll på exakt vilka artister, låtar och album man lyssnar mest på, hur hög musikalisk kompatibilitet man har med andra användare, och så vidare.

Jag och min vän A har tack vare last.fm ägnat mycket tid de senaste två åren åt att studera, kommentera och håna vår egen och varandras musiksmak. Och visst kan man tycka att last.fm vänder sig lite väl mycket till den där petige frimärkssamlaren som bor inuti så många av oss musiknördar. Samtidigt kan jag inte komma ifrån känslan av att min last.fm-sida faktiskt säger en hel del om vem jag är.

Titta bara på de översta tre namnen på listan över mina mest spelade artister: Nina Simone, David Bowie och Van Morrison. Skulle jag sammanfatta den del av mig själv som utgörs av musik med bara tre artister, är det just dessa jag skulle välja. Jag är övertygad om att ifall jag mötte en annan människa med samma artister överst på sin lista, så skulle jag möta en själsfrände.

Tittar man lite längre ned på listan blir det å andra sidan snart tydligt att last.fm inte alltid talar sanning. Där hittar man nämligen Robert Wyatt, Alicia Keys, Dion, Montt Mardié, Mavado, Doktor Kosmos, Jah Cure och Magnetic Fields. Jag tycker om dem allihopa men i ärlighetens namn förtjänar ingen av dem en placering på en såhär exklusiv lista. Enda orsaken till att de ändå finns där, är att detta är artister som jag antingen har upptäckt eller i varje fall skaffat flera nya skivor med de senaste två åren.

Men med det förbehållet vill jag ändå hävda att last.fm säger mycket om vem jag är som musiklyssnare. Utan försköningar eller dimridåer. Jag skulle till exempel aldrig i livet erkänna att jag ibland lyssnar på Peter Jöback (och skulle jag ändå göra det skulle jag bestämt understryka att det BARA är för att Andreas Mattsson har skrivit många låtar åt Jöback). Men här står det, svart på vitt, att jag har lyssnat på 99 Peter Jöback-låtar på två år. Här blir det också skrämmande tydligt vilka av mina gamla favoriter jag fortfarande lyssnar på (förutom Bowie, Simone och Morrison till exempel Lou Reed, Kate Bush och Sinéad O’Connor) och vilka jag bara tror att jag lyssnar på (Pink Floyd och Pixies, med flera).

Så, som signatur på en blogg om musik kan jag inte tänka mig något mer passande än först:

Staffan Rislund Törner

Och sedan:

www.lastfm.se/user/staffanrislund

Kommentera